tiistai 25. marraskuuta 2014

Onko olemassa yhtä oikeaa tapaa onnistua elämäntapamuutoksessa?

Yhtenä iltana intouduttiin kaverini kanssa keskustelemaan elämäntapamuutoksesta ja dieeteistä. Siitä, minkälainen tapa sopii kenellekin. Lähinnähän kyse on itsekurista ja opituita tavoista, toisille kun sopii toisenlaiset ja toisille toisenlaiset tavat. 

Jotkut tarvitsee alkuun hyvinkin tiukkaa kuria olevan dieetin, josta on sitten hyvä jatkaa. Ja silloinhan dieetti on onnistunut, jos sen jälkeen on omaksunut terveellisemmät elämäntavat ja tottumukset, jotka tulevat ikäänkuin luonnostaan. 

Itse olin ennen melkoinen joko tai -tyyppi, kaikki tai ei mitään. Ja osittain olen edelleenkin, esimerkiksi sairaana syön mitä mieli tekee ja paljon, koska enhän pääse kuntosalille. Hölmöä, suurin osa kun sairaana  saa hädin tuski mitään alas, vetää tämä kaikkea kaksin käsin.  Mutta olen myös oppinut rinnalle jo vähän suvaitsevampaakin ajatusmaailmaa, toisin sanoen tehnyt liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta elämäntavan, johon herkutkin kuuluu pienissä määrin. Olen yrittänyt tehdä liikunnan ja ruoan & herkkujen suhteen sellaiset "säännöt" itselleni, että voin elää niiden kanssa lopun elämääni. Ei siis mitään mahdottomia karkki- tai alkoholilakkoja, tai 20 treenikertaa sisältäviä viikkoja. 

Ennen saatoin syödä naurettavan vähän ja treenata hulluna tiettynä päivinä, ja toisina taas syödä herkkuja ja juoda alkoholia kaksin käsin ilman minkäännäköistä liikuntaa. Nykyään olen kuitenkin onneksi ymmärtänyt, että syömällä monipuolisesti ja riittävästi, takaa parhaimmat tulokset treenistä lepoa unohtamatta. Ja ettei jokaisena lepopäivänä ole pakko ruveta ahmimaan herkkuja kaksin käsin. Ja että treenipäivänä voi toisinaan myös vähän herkutella. Ja että oman kroppani pahin vihollinen on alkoholi, ei niinkään salmiakki tai pizzat. Tai ettei buffeteissa ole pakko syödä itseään oksennuskuntoon. 

Yhteenvetona voisikin sanoa, että elämäntapamuutos lähtee siitä, että oppii tuntemaan itsensä, mikä on just mun fyysiselle ja henkiselle terveydelle paras tapa ja toimintamalli. Millaiset säännöt ja rutiinit sopii just mulle. Minkälaiset tavat tekee onnelliseksi ja tasapainoiseksi. Kenenkään toisen tapa ei välttämättä täysin kopioituna toimi lainkaan toiselle. Elämäntapamuutos ja onnistuneet dieetit lähtee itsensä arvostamisesta, itsensä tarpeiden tunnistamisesta, positiivisesta asenteesta ja onnen & tasapainon tavoittelusta. 

Itsekään en ole ns. valmis tässä muutoksessa, ja tuskin ketään koskaan tulee olemaankaan. Välillä tulee herkuteltua liikaa ja innostuttua juhlimaan, mutten onneksi koskaan jää viikkotolkuiksi huonoon kierteeseen rypemään, vaan aina tulee uusi päivä ja uudet mahdollisuudet palata ruotuun. Jokainen päivä voi olla alku jollekin suurelle muutokselle! Sehä siinä parasta onkin, ettei koskaan tule valmiiksi, vaan aina voi kehittyä, asettaa tavoitteita, oppia uutta, aloittaa alusta; ikuinen projekti vain ja ainoastaan itseään varten! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti