tiistai 18. marraskuuta 2014

Tämän hetken treenikuviot

Kysy, anna palautetta, ehdota, kommentoi! -postauksessa huomiota sai eniten treenaaminen ja siihen liittyvät asiat. Aloitan tässä postauksessa kertomalla tämän hetken treeniohjelmasta ja -jaoista. 

Jossakin aiemmassa postauksessa taisin mainita, että otan kokeiluun 3-jakoisen saliohjelman rinnalle 4-jakoisen ohjelman. Että kokeilen tehdä joka toinen viikko kolmijakoisella, ja joka toinen viikko nelijakoisella ohjelmalla. Jo vuoden verran kerkesinkin 3-jakoista ohjelmaani tahkoa, toki joitakin harvoja väliviikkoja tuli ja liikkeet vaihtui, mutta jako pysyi samana. Jaoin treenattavat lihakset seuraavanlaisesti: 

1. Rinta, ojentajat ja olkapäät
2. Selkä ja hauis 
3. Jalat ja vatsat



Uudessa, nelijakoisessa ohjelmassa jakoni taas on: 

1. Olkapäät ja ojentajat
2. Selkä
3. Rinta ja hauis
4. Jalat ja vatsat

Tätä vuorottelujakoa olen ehtinyt toteuttaa nyt 7 viikon ajan ja vuorottelu on osittain jo ehtinyt hieman sekoittumaankin. Mutta olen  tykästynyt uuteen jakoon todella paljon! Etenkin nelijakoisuuteen! Tuntuu, että lihakset saa paljon enemmän ja paremmin ärsykkeitä tässä jaossa. Etenkin rinta, olkapäät ja ojentajat, koska nyt jokaiselle lihakselle on vähän enemmän aikaa, kun ei tarvitse kaikkia kolmea samana päivänä hosua menemään. Pimeät, kylmät ja märät syysilmat myös houkuttavat paljon mielummin salille menoon kuin lenkkeilyyn. Nelijakoisella ohjelmalla saa lyhyemmässä ajassa enemmän tuntumaa lihaksiin, tai ainakin musta tuntuu siltä. Olenkin pohtinut, että ehkä siirryn kokonaan nelijakoiseen ohjelmaan. Jos en ehdi neljää kertaa viikon sisällä salille, siirrän sitten viimeisen treenin seuraavaan viikkoon ja toivon silloin ehtiväni neljästi. 


Yleensä salilla lämmittelen 10-15 minuuttia juoksumatolla, crosstrainerissa tai soutulaitteessa. Päälle useimmiten vetelen vielä leukoja. Teen yhtä liikettä yleensä 3-5 sarjaa, sarjoissa 8-20 toistoa. Yleensä teen ensimmäisen sarjan vähä pienemmällä painolla ja suuremmilla toistomäärillä, ja siitä sitten nostan painojen määrää & lasken toistojen määrää ja teen fiilispohjalta niin monta sarjaa, kun milloinkin huvittaa tehdä juuri sitä liikettä. Yleensä teen vuorotellen liikkeet eri lihaksille, esimerkiksi:



1. Penkki rinnalle
2. Hauiskääntö mutkatangolla eristettynä
3. Rintaa smithissä
4. Vasarakääntöjä hauikselle istuen irtopainoilla
5. Rintaa laitteessa
6. Hauista irtopainolla eristettynä
jne...

 (Ja nyt paremmin tietävät, älkää naurako, jos olen keksinyt omia hölmöjä nimiä liikkeille :D )

Välillä teen ajanpuutteessa myös supersarjoja, eli yhdelle lihakselle kahta liikettä vuorotellen, kumpaakin liikettä esimerkiksi sen neljä sarjaa. 

Koska en voi asua salilla ja yritän aina olla mahdollisimman nopea, olen melkoinen tilanteen mukaan elelijä ja treenaan pitkälti fiilispohjalta. Saatan vasta salilla etenkin alkuviikosta päättää, minkä jaon lihasryhmä vuoro tänään olisi. Katselen, paljonko on porukkaa ja mitkä laitteet on varattuina, ja treenaan sen mukaan. Toki loppuviikosta ei enää valinnanvaraa ole, mutta liikkeet voi kuitenkin valita laitteiden vapaustilanteen mukaan. 


Tykkään haastaa itseäni ja ylittää mukavuusalueeni. Tämän vuoksi voin helposti tehdä fiilispohjalta, koska tiedän useimmiten innostuvani ja haastavani itseäni. Ja jos joskus on löysäily olo, se on ihan ok, koska varmasti seuraavana päivänä on taas fiilis katossa ja treeni-into taivaissa. 

Millaiset treeniohjelmat teillä on? 

Rennon tiukalla asenteella kohti uusia salielämyksiä! 

4 kommenttia:

  1. Mullakin on ollut kolmijakoinen ohjelma ja nyt huomaan, että se kaipaisi päivitystä, kroppa on alkanut tottua liikaa. Oon aina ennen kokenut nelijakoisen ohjelman paljon paremmaksi, mutta tällä hetkellä ei vain ole oikein kerennyt sitä neljää kertaa viikossa salille. Mutta tuota samaa olen miettinyt kuin sinäkin, että voihan siinä sitten siirtää sen viimeisen treenin seuraavalle viikolle, jos ei kerkeä kuin kolme kertaa käydä.

    Mulla on lisäksi haasteena se, että ahdistaa treenata täpötäydellä salilla ja siksi yritän ajoittaa treeniajat silloinkun siellä on vähän hiljaisempaa. Yksi päivä menin yhdeksältä illalla salille luullen sen olevan jo tyhjä, mutta sehän oli ihan täynnä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tuttu tunne toi ahdistus täpötäydestä salista. Mulla on ihan sama homma. Jännä, että noinkin myöhään on vielä paljon porukkaa. Ehkä niillä oli sama taktiikka kun mulla, treenaamaan vasta kun lapsi on jo iltapuuhissa. Meidänkin salilla on yllättävän paljon porukkaa vielä noinkin myöhään. :)

      Poista
  2. Ehkä pitäis itsekin vaihtaa välillä nelijakoiseen kun niin pitkään tehnyt tota kolmijakoista. Alkaa itse kyllästymään ja tulis lisää ärsykettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, kivaa vaihtelua se ainakin tuo :)

      Poista