perjantai 26. syyskuuta 2014

Ikuinen elämäntapamuutos

Pohdin kauan, kehtaanko julkaista tällaisia kuvia itsestäni, mutta toisaalta, fakta on se että joskus on tullut oltua "vähän" tuhdimmassa kunnossa. Kuvat kuitenkin motivoivat parhaiten sekä minua, että toivottavasti teitäkin harrastamaan liikuntaa ja elämään terveesti, jottei enää tarvitsisi vaihtaa vaatteita suurempiin. Postauksen on tarkoitus muistuttaa minua siitä, miten kova työ palkitaan ja kannustaa jatkamaan samaan malliin. Toivottavasti se edes vähän motivoi myös teitä!

Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut, on liikkuminen aina ollut mulla lähellä sydäntäni, joskus enemmän ja joskus vähän vähemmän. Yläasteaikoihin saakka olin aina hyvin hoikka ja "alipainoinen" ja voisin syödä mitä vain tai olla liikkumatta ilman, että se näkyi liiemmin kehossa. Lukioaikoina alkoi ehkä "naiselliset ruumiinrakenteet" pikkuhiljaa tulemaan enemmän esiin ja samalla huomasin, että sillä alkoi pikkuhiljaa olemaan myös vaikutuksia, liikkuiko ja mitä söi. Tuolloin harrastin kyllä aktiivisesti, mutta elämään tuli myöskin seurustelukumppani ja alkoholi. Lukioaikoina taisi kroppaan kertyä niin baarista kuin leffaillan sipseistäkin pari kiloa kovasta treenistä huolimatta. 
En löytänyt kuvia noilta ajoilta kotoani.
AMK aikoihin seurustelin jo Kimmon kanssa ja elämään kuului viikonloppuriennot kavereiden kanssa. Tein koulun lisäksi osa-aikaisesti töitä kaupoissa ja meno oli todella hektistä. Söin kun ehdin mitä sattuu ja ehdin liikkua ihan liian vähän. Tähän kun lisättiin vielä viimeisen vuoden opinnäytetyörumba, pakka oli selvä. Kävelin AMKsta ulos 10 lisäkiloa vartalollani.


Vuosien 2011-2012 vaihteessa päätin pistää elämäni totaaliseen remonttiin. Vähensin/lopetin epäterveellisiä tapoja ja otin roppakaupalla uusia, hyviä tapoja tilalle. Kevään aikana laihduinkin noin 5 kiloa; todellisuudessa rasvaa paloi pois vielä enemmän ja painavampaa lihasta tuli tilalle. Kävin kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja juoksin 2 pitkää lenkkiä. Tuolloin tietotaitoni ei ollut liikunnan ja syömisen saralla edes sillä tasolla, mitä se on nyt, ja söinkin jokseenkin väärin, sekä veivasin koko kroppaa salilla joka kerta. Onneksi siitä huolimatta sain tuloksia aikaan. Juoksin puolimarathonissa elämäni parhaan ajan ja ainakin käsivarret sai uusia muotoja. Inbody näytti keskiarvoa parempaa tulosta ja opin nauttimaan uudesta elämäntyylistäni. 


Sitten tulin raskaaksi. Muuttuva kroppa oli samaan aikaan ihana, mutta myös pelottava asia. Juuri kun olin päässyt liikakiloista eroon, alkoi masu kasvaa. En kerännyt raskauden aikana kuin 13 kg ja harrastin liikuntaa säännöllisesti. Mutten kuitenkaan uskaltanut harrastaa kuntosalia tai muuta "raskasta lajia" vaan tyydyin lähinnä kävelyyn. 


Raskauden jälkeen lähti kilot nopeammin kuin uskalsi toivoa, mutta tottakai kroppa oli silti täysin erilainen kuin ennen. Lihakset puuttui ja keskivartaloa koristi löysä nahka ja rasvakerros. 

Onneksi ennen raskautta elämään tulleet terveelliset elämäntavat olivat tulleet jäädäkseen ja kesän aikana juoksinkin jo ahkeraan lenkkejä. Ja elokuussa aloitin jälleen tärkeän kuntosaliharrastuksen. Tuolloin, reilu vuosi sitten aloin treenaamaan kolmijakoisella saliohjelmalla ja samaa jakoa olen tunnollisesti jo yli vuoden ajan säännöllisesti tahkonut. Ja tuloksiakin on tullut. Viime kesänä ei leukoja mennyt yhtään, nyt olen parhaimmillani saanut jo yli 10 putkeen. Painot ovat tasaiseen tahtiin nousseet ja lihakset kasvaneet. Kehonkoostumus on luutavasti parempi kuin koskaan ja mikä tärkeintä, voin itse paremmin kuin ikinä ja tunnen oloni kotoisaksi omassa kropassani. Tämä on juurikin sitä, mitä minä haluan tehdä jatkossakin. Tärkeintä on nauttia siitä, mitä harrastaa ja olla sinut itsensä kanssa. Aina voi ja pitää oppia uutta sekä haastaa itseään, jotta mielenkiinto ja into säilyy. Elämäntapamuutoksessa ei koskaan pääse ns. maaliin, vaan se on ikuista opettelua ja uusia haasteita. Se on kamppailua pahoja mielitekoja vastaan ja kompromisseja hyvien sekä vähemmän hyvien tapojen välillä. On sallittava itselleen niitä huonojakin vierailuja, mutta opittava palaamaan ajoissa kotiin hyvien tapojen luokse. 


Oletko tehnyt itse lupausta paremmista elämäntavoista? Pysynyt niissä? Löytänyt sen itselle tärkeimmän ja rakkaimman lajin? 

10 kommenttia:

  1. Wau! Ei voi muuta sanoa... :O Tää kyllä motivois itteäkin nostamaan sen perseen ylös penkistä ja tekemään jotain, vaikka oonki tällä hetkellä hoikimmillani sitte teinivuosien. Nää on ihan huippuja nää "ennen ja jälkeen"- jutut, kun niistä löytyy se todellisuus, että aina voi muuttua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja onnea sulle matalasta painosta, varmasti sekin motivoi ylläpitämään hoikkaa vartaloa. Ehdottomasti aina voi muuttua jos vaan on valmis tekemään töitä sen eteen! :)

      Poista
  2. Olipa motivoiva postaus,hienoo työtä :)!!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ku julkaisit tämän ♥ sain ihan uskomattoman motivaatioryöpyn, että minäkin pystyn ja pääsen tavoitteeseeni! Pidin muutenkin blogistasi, joten ryhdyn lukijaksi :) ihamaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi mahtavasta kommentista! Sait ison hymyn mun huulille, ihana kuulla että voin motivoida muita. Aivan varmasti pystyt siihen! :) sun kommentin voimin tein itsekin hyvän jalkatreenin. Tervetuloa lukijaksi ja ihanaa viikonloppua myös sulle :)

      Poista