tiistai 7. lokakuuta 2014

Lapseni liikunta

Itse jo lapsesta asti liikuntaa rakastaneena äitinä toivon myös Karkin oppivan arvostamaan liikunnan iloa ja mahdollisuutta. En halua häntä pakottaa harrastamaan mitään tiettyä lajia, mutta pyrin esimerkilläni antamaan tytölle eväät hyvinvoivaan ja liikunnan ilostuttamaan elämään. Miten sitten voin mielestäni tukea tytön liikunnallisen elämäntavan omaksumista?

Tällä hetkellä noin puolitoistavuotias tyttäreni matkii mua kaikessa ja nauttii, kun saa "suorittaa erilaisia tehtäviä". Tällä hetkellä mun esimerkki onkin siis ensiarvoisen tärkeää. Minä ja Karkki ei paljoa kotona sohvalla istuskella, Karkki kyllä viihtyy siellä, mutta käyttääkin sohvaa lähinnä kiipeilytelineenä. Liikuntaa sekin, kun pieni ihminen kiipeää korkealle sohvalle edestakaisin. Karkin lempileikkejä kotona on "seuraamis / ota kiinni" -leikit; mikään ei ole parempaa kuin juosta äitiä karkuun kiljuen pitkin käytävää. Otetaan saippuakuplia kiiinni hyppien ja pomppien sekä tanssitaan yhdessä hyvän kappaleen tullessa radiosta. Arki-iltaisin liikunta koostuu Karkin osalta lähinnä siis leikin muodossa. Toisinaan pyydän tyttöä myös auttamaan äitiä yksinkertaisissa asioissa, kuten viemään tavaroita paikalleen jne. Emme siis könötä sohvalla koko iltaa teletappeja katsellen, vaikka ei siinäkään mitään pahaa ole. Kukin tyylillään. Sään salliessa riehumme myös leikkipuistoissa ja mikäs sen parempaa, jos vaikka saamme vielä kavereita puistoon seuraksi. 

Viikonloppuisin yritän mahdollisimman paljon viedä Karkkia leikkimään ystävieni lasten kanssa, ulkoilla ja viedä paikkoihin, jossa lapsi voi liikkua ja leikkiä vapaasti. Itse olen sitä mieltä, että koko viikonlopun kotona sisällä pönöttäminen ei tee hyvää lapselle, joka arkisin saa ulkoilla ja leikkiä jo pelkästään hoidossa lähemmäs neljän tunnin ajan.

Harrastimme Karkin kanssa mm vauvauintia ja vauvajumppaa mun ollessa vielä kotona, mutta nyt töissäkäydessäni emme ehdi valitettavasti vauvajumppaan, ja uintikin on hankalaan aikaan. Pyrin kuitenkin viemään Karkkia uimaan edes joskus, sen verran tyttö vedestä pitää. Haluan mahdollisimman pian aloittaa Karkin kanssa jonkun lasten harrastuksen, kuten satubaletin tai jonkin sirkustelun, kunhan vaan Karkin ikä riittää ja niitä järjestettäisiin lähistöllä. Toki sillä ehdolla, että näen Karkin siitä pitävän.  Tällä hetkellä varmasti riittää leikkituokiot hoidossa ja kotona ylläpitämään liikunnallista pohjaa, tukemaan motorista kehittymistä ja antamaan iloisia, liikunnallisia hetkiä! 

Vai mitä mieltä te olette, pitäisikö 1,5-vuotiaan saada vielä enemmän virikkeitä? Millä tavoin teidän lapset liikkuu ja harrastaa?  Vinkkejä 1,5-vuotiaan kanssa harrastamiseen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti